Start van hoofdcontent

Stad

nl

DIVV: 'Geen risico voor reiziger'

7 november 2011, 17.41 uur · Aangepast 9 november 2011, 10.01 uur

Volgens de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer is er helemaal geen asbest vrijgekomen in de metrotunnel tussen Centraal en Amstel.

Vandaag maakte de Maatschappij voor Beter OV bekend aangifte te doen bij de politie omdat reizigers, GVB-personeel en bouwvakkers in de tunnel zouden zijn blootgesteld aan asbest. De organisatie doet dit nadat verschillende klokkenluiders vorige week melding maakten van de vondst van de kankerverwekkende stof.

Maar volgens de DIVV zijn er geen asbestdeeltjes die ronddwarrelen in de tunnel en hebben reizgers dus nooit enig risico gelopen. 'Er is door de aannemer gewerkt aan buizen waar asbest werd gebruikt als verbindingsmateriaal. Als de aannemer hier aan zou gaan werken moest hij dit melden,' stelt een woordvoerder.

'Dit heeft de aannemer niet gedaan en hier is hij voor op de vingers getikt. Direct hierna, op 13 oktober, hebben we metingen verricht. Hieruit is gebleken dat er geen asbest is vrijgekomen in de tunnel', laat de DIVV weten. Daar komt nog eens bij dat de bewuste buizen zich niet bevonden in de buurt van de perrons, 'maar in de voormalige atoomschuilkelders'.