Start van hoofdcontent

Stad

nl

Beurs van Berlage blut door Occupy

24 november 2011, 08.55 uur · Aangepast 24 november 2011, 12.38 uur

Café Beurs van Berlage op het Beursplein heeft veel last van de Occupy-beweging. Per dag loopt het café naar eigen zeggen 1000 euro mis doordat klanten wegblijven.

Dit stelt café-directeur Marcel Schonenberg donderdag in Metro. Het café is dan ook behoorlijk klaar met de demonstratie voor haar deur.

'Vrijheid is een groot goed, maar houdt op als de vrijheid van een ander wordt aangetast en zo voelen wij ons', vertelt Schonenberg. 'De mensen van Occupy zijn heel welwillend, maar de afspraken die je met ze maakt worden de volgende dag door een individu weer overtreden.'

Het, bewuste, gebrek aan organisatie is volgens Schonenberg debet aan de problematiek. 'Ze maken op vrijdag netjes de muren graffitivrij, maar op zaterdag spuit een ander het weer vol'.

Occupy zelf gelooft niet dat hun kamp zó veel hinder oplevert. 'Eerst wil ik wel eens harde cijfers zien', stelt een woordvoerder. 'Wij doen er alles aan om het plein zo toegangkelijk mogelijk te houden.'

Burgemeester van der Laan gaat deze week in gesprek met ondernemers en Occupy over de verhuizing van het kamp. Vorige week liet hij al aan AT5 weten 'druk te gaan uitoefenen' op de beweging om een verplaatsing van het kamp naar de Zuidas te realiseren.