Start van hoofdcontent

Stad

nl

Inbreken in N/Z-lijn kinderspel

1 december 2011, 13.03 uur · Aangepast 2 december 2011, 18.14 uur

Een koevoet, sloophamer of ander inbrekersgereedschap heb je er niet eens voor nodig. Je kunt namelijk zo naar binnen wandelen in de Noord/Zuidlijn.

Dit bewezen twee jonge tv-makers van online tv-kanaal TowelTV. Het tweetal, Vince en Jeppe, klom slechts gewapend met twee camera's over een hek in de Vijzelstraat en kon ongehinderd een van de tunnelbuizen inwandelen.

Hier troffen ze zware bouwmachines met de sleutels er nog in, een geopende omkleedkabine en een keur aan ander gereedschap. De twee filmers maakten gebruik van het moment door op hun eigen wijze de opening van de lijn te vieren.

In het filmpje is uiteindelijk te zien dat de twee tunnelverkenners meer moeite hebben met het vinden van een uitgang, dan om binnen te komen. Video hier!

Het is niet voor het eerst dat jongeren zich toegang verschaffen tot de tunnels van de Noord/Zuidlijn. In de maanden voorafgaand aan augustus 2010 heeft een groep jongeren meermalen na een avond stappen ingebroken op het bouwterrein van de Noord/Zuidlijn aan de Vijzelgracht. Daarbij gingen ze joyriden in de graafmachines die daar staan.

De gemeente Amsterdam doet aangifte tegen de twee presentatoren. Dat zei een woordvoerder van de gemeentelijke dienst Noord/Zuidlijn donderdag. De dienst gaat ook kijken of de plek waar de jongens binnen wisten te dringen beter beveiligd moet worden. Volgens een woordvoerder is het echter onmogelijk om de verschillende bouwputten hermetisch af te sluiten. Hij benadrukte dat het gevaarlijk is om op eigen houtje in de stations en tunnels rond te zwerven.