Drama voor Ajax in Champions League

7 december 2011, 23.34 uur · Aangepast 11 december 2011, 17.28 uur

Ajax is woensdagavond beroofd van deelname in de tweede ronde van de Champions League. De Portugese arbitrage keurde twee zuivere doelpunten af.

In de eerste helft werd zowel een doelpunt van Nicolás Lodeiro als Miralem Sulejmani (die een schot van Vurnon Anita van richting veranderde) onterecht beoordeeld als buitenspel. Had de grensrechter wel opgelet, dan had Ajax met 2-1 de kleedkamers in gekund. In plaats daarvan scoorde Real, dat al vroeg op 0-1 kwam, nog een keer en stond Ajax bij rust al met 0-2 achter.

In Kroatië moest Olympique Lyon tegelijkertijd flink scoren tegen Dinamo Zagreb om Ajax nog voorbij te gaan in de poule. En dat lukte Lyon nadat Dinamo al vroeg in de wedstrijd een rode kaart pakte.

Omdat Lyon genoeg scoorde tegen Dinamo (het werd 1-7) en Real Madrid uiteindelijk met 0-3 won in de Arena, gingen de Fransen Ajax op doelsaldo alsnog voorbij en gaan zij door in de Champions League. Ajax mag na de winterstop aantreden in de Europa League.

Het is niet alleen een sportief drama voor Ajax, ook loopt de club nu vele Champions League-miljoenen mis.