Start van hoofdcontent

Stad

nl

Spreekrecht voor ouders in zedenzaak

15 december 2011, 16.32 uur · Aangepast 21 maart 2013, 15.39 uur

Ouders van slachtoffertjes in de Amsterdamse zedenzaak krijgen de gelegenheid om het woord te voeren tijdens het proces tegen hoofdverdachte Robert M. en diens partners Richard van O.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. Een aantal betrokken ouders heeft via advocaat Richard Korver verzocht om het spreekrecht uit te oefenen. De advocaten van Robert M., Tjalling van der Goot en Wim Anker, hebben zich hiertegen verzet, omdat de wet zich hiertegen zou verzetten.

De Amsterdamse zedenzaak is volgens de rechtbank zo buitengewoon dat strikte naleving van de wet een ongewenste situatie oplevert. De slachoffers in de zedenzaak zijn te jong om zelf het woord te kunnen voeren en mogen zich daarom door een van de ouders laten vertegenwoordigen.

Zij kunnen ingaan op de lichamelijke en geestelijke gevolgen van het misbruik voor hun kind, maar ook op de impact op de directe omgeving, zoals het gezin. Ouders die niet willen spreken, kunnen een schriftelijke slachtofferverklaring indienen.