Start van hoofdcontent

Stad

nl

Duiven blijken behoorlijk intelligent

23 december 2011, 11.55 uur · Aangepast 23 december 2011, 13.02 uur

Duiven zijn niet alleen beesten die je balkon onderpoepen, ze blijken best slim! Net als apen (en mensen) kunnen ze 'abstract denken'.

Dat blijkt uit een onderzoek in Nieuw-Zeeland, waarover Nu.nl bericht. Wetenschappers trainden duiven in het rangschikken van plaatjes met één tot drie figuurtjes zoals cirkels en rechthoeken.

Daarna moesten ze een test doen met één tot negen figuurtjes. Veel lastiger, want ze moesten bijvoorbeeld een serie met plaatjes waarop een vierkantje, twee ovalen en vijf cirkels te zien waren goed rangschikken terwijl ze die tijdens de training niet gezien hadden.

In 80 procent van de gevallen kozen de duiven de juiste volgorde. Daarmee zijn ze even slim als een stel apen die dit experiment eerder al uitvoerde. Dit bewijst dat duiven in staat zijn een abstracte regel kunnen toepassen. De onderzoekers verwachten dat duiven in de toekomst nog slimmer blijken te zijn.

Of al die Amsterdamse duiven ook zo slim zijn is nog de vraag. Eerder dit jaar snapten een paar duiven niet dat een levend standbeeld op de Dam niet een echt standbeeld was, waardoor er eentje zelfs dood ging...