Ajax klaar in bekertoernooi

19 januari 2012, 17.18 uur · Aangepast 24 januari 2012, 09.11 uur

Ajax heeft donderdag in de eigen Arena met 2-3 verloren van AZ. De Amsterdammers zijn hierdoor uitgeschakeld in het bekertoernooi.

Ajax kwam al vroeg in de eerste helft op voorsprong. Na een schitterende pass van Eriksen kon Siem de Jong de 1-0 binnenschieten. AZ beet kort daarop fel van zich af. Holman trof de paal en in de 24e minuut maakte Maarten Martens de 1-1.

AZ kwam in een goede fase terecht, combineerde beter en kwam via Benschop na dik een half uur op een 1-2 voorsprong. Een fout van keeper Esteban bracht Ajax in de 37e minuut echter weer langszij. De AZ-doelman liet een voorzet los en De Jong kon voor zijn tweede treffer van de middag tekenen.

In de tweede helft van het aantrekkelijke duel nam AZ het heft opnieuw in handen. Tot afgrijzen van de jeugdige Ajax-aanhang schoot Elm AZ in de 55e minuut vanaf de stip naar een 3-2 voorsprong. Aan de penalty was een handsbal van Alderweireld voorafgegaan. In de minuten die volgden verzuimde AZ de genadeklap uit te delen.

Ajax voerde in het resterende half uur nog twee aanvallende wissels door. Özbilliz en Bulykin werden ingebracht, maar tot echt grote kansen wisten de Amsterdammers niet meer te komen.

AZ mag het in de volgende ronde van het bekertoernooi opnemen tegen de amateurs van GVVV. Komende zondag krijg Ajax al kans zich te revancheren voor de nederlaag. Dan staan AZ en Ajax in Alkmaar tegenover elkaar in een competitieduel.