Start van hoofdcontent

Stad

nl

Branche: 'Laat touringcars betalen'

23 januari 2012, 13.36 uur · Aangepast 26 september 2012, 20.28 uur

De Amsterdamse touringcarbranche komt zelf ook met een aantal maatregelen om de overlast van de grote bussen in de stad terug te dringen.

De branche reageert hiermee op een reeks maatregelen die de gemeente onlangs aankondigde. Deze zijn prima, vindt de branche, maar gaan nog niet ver genoeg.

Zo pleit de branche voor een vignettensysteem. Het uitgangspunt is dat iedere autobus betaalt om in Amsterdam te mogen stoppen.  Met de opbrengsten uit de vignetten kan volgens de branche extra handhaving en begeleiding worden betaald.

Ook moeten bussen naar bijvoorbeeld de Zaanse Schans niet langer vertrekken vanaf het Damrak, maar vanaf de Piet Heinkade. Om dit mogelijk te maken willen de bedrijven een pendeldienst opzetten tussen Stationsplein en de Passenger Terminal. Dit zou op hoogtijdagen 200 bussen per dag schelen.

Tot slot pleit de Amsterdamse touringcarbranche voor de bouw van één grote touringcarterminal bij de Zuidas. Nu stappen mensen op bij het Amstelstation, bij het Olympisch Stadion en op de Oosterdokskade. Dat levert op alle drie locaties problemen op. De branche stelt voor één nieuwe locatie in te richten op loopafstand van Station Zuid.