Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Cruijff krijgt gelijk, Van Gaal komt niet

7 februari 2012, 11.07 uur · Aangepast 8 februari 2012, 21.55 uur

Johan Cruijff heeft gelijk gekregen in het hoger beroep dat hij met een aantal trainers heeft aangespannen tegen de nv Ajax en vier rvc-leden.

Dit heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald. Dit betekent dat Ajax Louis van Gaal en Martin Sturkenboom niet mag aanstellen.

Volgens de rechtbank hebben Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer 'onaanvaardbaar gehandeld door achter de rug van Cruijff te handelen.' Het viertal stelde Van Gaal en Sturkenboom in november aan zonder Cruijff daarvan op de hoogte te stellen.

Cruijff spande hierop een kort geding aan, maar de rechtbank bepaalde in decemer dat de aanstellingen rechtsgeldig waren. Wel werden ze toen opgeschort om de aandeelhoudersvergadering de kans te geven zich uit te spreken over de Raad van Commissarissen. De nv Ajax en de vier commissarissen spanden hierop een hoger beroep aan, maar dat verloren ze dinsdag.

Volgens het hof is het aannemelijk dat in een eventuele bodemprocedure de voorgenomen besluiten van de raad van commissarissen tot benoeming van Van Gaal en Sturkenboom tot statutair directeur van Ajax, vernietigd worden.