Start van hoofdcontent

Stad

nl

Speciale school voor hoogbegaafden

8 februari 2012, 09.04 uur · Aangepast 9 februari 2012, 18.18 uur

De kwaliteit van het onderwijs voor hoogbegaafde kinderen in de stad moet worden verbeterd.

De Amsterdamse gemeenteraad wil de kwaliteit van het onderwijs voor hoogbegaafde kinderen in de stad verbeteren. Dinsdag werd een initiatiefvoorstel ingediend door raadsleden van de VVD, Groenlinks, PvdA, CDA en D66. Daarin vragen de partijen het college ervoor te zorgen dat er vanaf het schooljaar 2013/2014 minimaal één school voltijds onderwijs moet kunnen bieden aan de allerslimste leerlingen.

Momenteel zijn er alleen aanvullende voorzieningen voor hoogbegaafde leerlingen in Amsterdam. Schoolbestuur Amos wil als eerste een Leonardoschool, een school voor hoogbegaafde leerlingen, in de stad beginnen. In Badhoevedorp ligt nu de dichtstbijzijnde Leonardoschool. 42 procent van de leerlingen op deze school komt uit Amsterdam. De gemeenteraad verbaast zich er dan ook over dat een school voor jeugdige Amsterdammers met een bijzonder hoog leervermogen er nog niet is.

Op een Leonardoschool krijgen leerlingen vijf dagen in de week onderwijs op hun eigen niveau. Deze scholen zijn altijd onderdeel van een bestaande basisschool. Hoogbegaafde leerlingen kunnen dan wel met kinderen uit andere klassen spelen en sporten maar krijgen in een aparte klas met ongeveer achttien andere hoogbegaafde kinderen les.