Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Opleiding voor straatvegers

7 maart 2012, 11.51 uur · Aangepast 7 maart 2012, 13.36 uur

Straatvegers kunnen vanaf dit jaar een opleiding volgen. De opleiding is bedoeld voor straatvegers die beter willen worden in hun vak maar ook voor toekomstige straatvegers.

De cursus 'MBO 1 Straatvegen' gaat 1 september van start en het gaat om een eenjarige opleiding met 240 lesuren per jaar. Dit meldt het NRC.

Na het succesvol afleggen van een toets, ontvangen de cursisten een diploma straatreiniging. Tijdens de cursus leren de studenten wanneer ze welk werktuig moeten gebruiken, hoe ze moeten reageren op veranderingen in het weer en wordt er vooral veel aandacht besteed aan communicatieve vaardigheden. Wat Ronald Ravesteijn betreft, bedenker van de opleiding, zijn de beste straatvegers over tien jaar een soort buurtconciërges: 'We willen straatvegers leren om niet alleen naar hun veger te staren, maar voorbijgangers aan te kijken en te groeten. (...) Straatvegers zijn nu al zo'n beetje de enige ogen en oren op straat, daar moeten we gebruik van maken.'

De studenten zullen een dag per twee weken naar school gaan. De andere dagen werken ze als straatveger en kunnen ze praktijkbegeleiding krijgen. Er gelden geen toelatingseisen.