Start van hoofdcontent

Stad

nl

Liveblog: Eerste procesdag zedenzaak

12 maart 2012, 10.39 uur · Aangepast 21 maart 2013, 15.42 uur

In de rechtbank aan de Parnassusweg is maandag het proces tegen Robert M. en Richard van O., hoofdverdachten in de Amsterdamse zedenzaak

AT5 doet maandag uitgebreid verslag van de eerste procesdag. Zo zie je om 13:00 uur onder meer een extra journaal en is het proces via dit liveblog van minuut tot minuut te volgens.

15:03: Eerste zittingsdag beëindigd.

15:00:
Korver: 'Wrakingskamer morgen om 09:30 uur bij elkaar.'

14:58:
M. en zijn advocaat vinden dat de rechtbank meer kijkt naar de belangen van de slachtoffers en de ouders dan naar de belangen van de verdachte. M. zei verder tegen de rechtbank dat hij zich afvraagt of Nederland wel een rechtsstaat is. 'Hoe de beslissing van vanochtend is gegaan, heeft alleen maar mijn mening bevestigd.'

14:55:
Rechtbank heeft zich teruggetrokken voor beraad.

14:36:
WIM ANKER WRAAKT RECHTBANK NA UITSPRAAK SPREEKRECHT

14:35:
Rechtbank komt later vandaag nog met besluit over spreekverzoek Robert M.

14:33:
De rechtbank oordeelde ook dat advocaat Richard Korver niet het woord mag voeren namens een aantal ouders die hij vertegenwoordigt.

14:16:
Rechter oordeelt dat spreekrecht voor ouders blijft. Zedenzaak en eerdere uitspraak Hoge Raad zijn 'geen gelijke zaken.'

De advocaten van Robert M. en Richard van O. hadden gevraagd om op het besluit de ouders spreekrecht te geven terug te komen vanwege een recent arrest van de Hoge Raad. Die oordeelde dat niet de rechter, maar alleen de wetgever het spreekrecht kan verruimen.

13:00:
De rechtbank beslist later op de dag over verzoek tot spreektijd Robert M.

12:55: Robert M. heeft de rechtbank maandag verzocht een verklaring te mogen afleggen, voorafgaand aan het verhoor dat de rechtbank hem zal afnemen. M. wil in die verklaring een genuanceerder beeld van zichzelf neerzetten dan tot nu toe in de media is geschied.

Volgens M.'s advocaat Tjalling van der Goot heeft M. 'nogal wat over zich heen gestort gekregen' sinds zijn arrestatie op 7 december 2010, 'tot aan de kwalificatie monster toe'.

Het Openbaar Ministerie verzet zich tegen een 'openingsrede' van M.

12:50 uur: Rechtbank komt na 14:00 uur met een besluit over spreekrecht.

12:35 uur:
Korver, advocaat slachtoffers, 'rechtbank maakt zich schuldig aan de hertraumatisering van mijn cliënten als zij terugkomt op haar eerdere besluit.'

12:20 uur:
De rechtbank moet haar besluit om ouders van slachtoffertjes in de zedenzaak spreekrecht te geven heroverwegen. Daar heeft Robert M.'s advocaat Tjalling van der Goot maandag om gevraagd.

11:55 uur:
Uiteindelijk werd 8 terabyte aan gegevens gevonden en in beslag genomen voor onderzoek. Dit is gelijk aan een uitgeprinte stapel papier van 800 kilometer. In totaal ging het om 46.803 foto's en 3672 films.

11:40 uur:
Onderzoek van de recherche wees uit dat een bestand op de computer van Robert M. is gewist ten tijde van de uitzending van Opsporing Verzocht waarin een slachtoffertje was te zien. Die uitzending leidde tot de arrestatie van M.

11:35 uur:
Het digitale onderzoek in de Amsterdamse zedenzaak was een enorme klus. De politie trof in de woning van Robert M en Richard van O. Een groot aantal gegevensdragers aan die zeer goed beveiligd waren. Dat bleek uit een videopresentatie die justitie maandag bij het begin van het proces gaf.

In de woning van de verdachten vond de politie onder meer vier computers, waaronder twee laptops, drie externe harde schijven, twee USB-sticks, twee geheugenkaarten, twee videocamera's, een fotocamera, vier mobiele telefoons, 246 cd-roms en 74 diskettes.

M.'s hoofdcomputer had vier harde schijven, terwijl de meeste mensen er slechts een of twee hebben. De bestanden daarop waren versleuteld. Volgens justitie was er veel kennis, tijd en geld voor nodig om dit alles zo te organiseren.

11:25 uur: Robert M. heeft eerder al aangegeven liever niet aanwezig te zijn bij het bekijken van beelden van zijn kindermisbruik (de zogenaamde schouw). Of Richard van O. hierbij aanwezig zal zijn wilde hij en zijn advocaat maandag nog niet zeggen.

10:45 uur:
Rechtbankvoorzitter Frans Bauduin opende de zitting met een samenvatting van het onderzoek en dossier. Dat duurde ongeveer drie kwartier.

Bauduin vertelde onder meer over de enorme hoeveelheid kinderporno die op de computer van M. is aangetroffen. De foto's en filmpjes had hij gerangschikt per kind en de mate van het misbruik. Ook ging de rechtbankvoorzitter in op de internationale contacten van M. die tijdens het onderzoek in beeld kwamen, onder meer in Zweden en de Verenigde Staten.

10:00 uur: De rechtbank start met een uitleg over de gang van zaken gedurende het proces.

09:30 uur:
Start proces. Onder grote belangstelling van de pers begint de rechtbank met de behandeling van de zaak. Beide hoofdverdachten, Robert M. en Richard van O., zijn aanwezig: