Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fietserbond: 'Om Rijks heen fietsen gevaarlijk'

12 maart 2012, 14.26 uur · Aangepast 12 maart 2012, 19.03 uur

Om het Rijksmuseum heen fietsen levert volgens een onderzoek van de Fietsersbond aanzienlijk meer kans op ongelukken op dan wanneer fietsers gebruik kunnen maken van de onderdoorgang onder het Rijks.

Dit blijkt volgens de bond uit een inventarisatie. Er kunnen op tien plekken rond het museum gevaarlijke situaties ontstaan als de passage voor voetgangers niet toegangkelijk wordt voor fietsers.

Tegenstanders van fietsen in de onderdoorgang van het Rijksmuseum vinden dat de veiligheid van voetgangers in de passage in het geding komt als deze wordt opengesteld voor rijwielen. Maar volgens de bond is het afsluiten van de passage juist een gevaarlijkere optie.

'Als de passage wordt afgesloten voor fietsers zullen grote aantallen fietsers omrijden over fietspaden die niet voldoen aan de normen voor hoofdnet fiets, of door straten die daar niet op ingericht zijn.'

'De omleidingsroutes leveren onherroepelijk conflicten op. Fietsers die zich aan de regels proberen te houden, komen niet voorbij de kruisingen, of staan in de weg voor andere fietsers, voetgangers of auto’s. Als ze regels zullen overtreden (zoals door rood rijden, over de stoep rijden om langs een wachtrij te kunnen), zullen vooral de voetgangers daar hinder van ondervinden. Voetgangers zijn dus juist slecht af met grote aantallen fietsers die gedwongen om het museum heenrijden,' aldus de bond.