Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wim Anker wraakt rechtbank

12 maart 2012, 15.41 uur · Aangepast 12 maart 2012, 16.57 uur

Advocaat Wim Anker heeft de rechtbank in de Amsterdamse zedenzaak maandagmiddag gewraakt.

Update 15:03 uur
De wrakingskamer komt morgen om half tien 's ochtends bij elkaar. De eerste zittingsdag is maandag rond 15.00 beëindigd.

De wraking, een verzoek tot onderzoek naar de objectiviteit van de rechtbank, kwam nadat de rechter in het proces tegen Robert M. en Richard van O. oordeelde dat de ouders van slachtoffers in de zedenzaak hun spreekrecht mogen houden.

Het wrakingsverzoek kan er toe leiden dat de rechters vervangen moet worden. Dit zou, los van de tijd die het onderzoek in beslag neemt, betekenen dat het proces flink wat vertraging oploopt.

M. en zijn advocaat vinden dat de rechtbank meer kijkt naar de belangen van de slachtoffers en de ouders dan naar de belangen van de verdachte.

M. zei verder tegen de rechtbank dat hij zich afvraagt of Nederland wel een rechtsstaat is. 'Hoe de beslissing van vanochtend is gegaan, heeft alleen maar mijn mening bevestigd.'

De advocaten van de verdachten hadden maandag verzocht de ouders niet te laten spreken naar aanleiding van een recent arrest van de Hoge Raad. Die had geoordeeld dat niet de rechter, maar alleen de wetgever het spreekrecht (dat normaal alleen voor slachtoffers geldt) mag uitbreiden.

Volgens de rechtbank zijn de zaak bij de Hoge Raad en de zedenzaak echter niet te vergelijken. Zo ging het bij de Hoge Raad om de vriendin van een slachtoffer.

Daarnaast is de zedenzaak zo uniek, dat de wetgever bij het maken van de huidige regeling dit niet voor ogen kon hebben gehad.