Burgemeester wil boete voor comazuiper

Volgens burgemeester Eberhard van der Laan moeten comazuipers boetes opgelegd krijgen. Hij wil onorthodoxe maatregelen bespreekbaar maken.

Van der Laan vindt onder meer dat de kosten voor politie en een medische behandeling op de comazuipers moeten worden verhaald, schrijft dagblad Trouw.

Het is niet voor het eerst dat de burgemeester hard uithaald naar overmatige alcoholgebruikers. In juli vorig jaar opperde hij al eens comazuipende feestgangers zelf hun ambulancerit te laten betalen.

De burgemeester schrijft dat in een notitie over excessief alcoholgebruik, bedoeld voor een brainstorming die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) binnenkort houdt met onder meer ambulancediensten en de gemeenten.

Vooral bij grote evenementen zoals Koninginnedag, de jaarwisseling en een huldiging van Ajax heeft Amsterdam te kampen met mensen die overmatig alcohol gebruiken. 'Jongvolwassenen die zich volstrekt klem zuipen, leveren problemen op voor de gezondheid en de openbare orde', stelt de bugemeester.

Schippers vindt overigens dat comazuipers de kosten van hun ziekenhuisopname niet zelf moeten betalen. Spoedeisende hulp in het ziekenhuis hoort bij de basisverzekering, stelt de minister. Ze organiseert binnenkort een rondetafelconferentie met hulpverleners, politie, bestuurders, kroegbazen en verzekeraars over een doeltreffende aanpak van comazuipen en ander alcoholmisbruik. Hierbij komen ook aspecten als overlast en de maatschappelijke kosten die het met zich meebrengt, aan de orde.