Start van hoofdcontent

Stad

nl

Exacte oorzaak storing CS nog onbekend

22 maart 2012, 12.48 uur · Aangepast 22 maart 2012, 15.22 uur

De precieze oorzaak van de grote treinstoring donderdagochtend rond Amsterdam is nog niet bekend.

Spoorbeheerder ProRail doet nader onderzoek om dit te achterhalen. Wel is duidelijk dat het om een ICT-storing in de verkeersleidingpost van Amsterdam ging.

Een woordvoerder van de organisatie stelt dat het centrum geen contact kon maken met wissels en seinen rond CS. Hierdoor was bij de verkeersleiding niet duidelijk of seinen op rood of groen stonden en wat bepaalde wissels deden. Een gevaarlijke situatie, daarom werd besloten het treinverkeer stil te leggen.

ProRail heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, zo meldde de organisatie donderdag. De storing begon om ongeveer kwart voor zeven vanochtend. Rond half tien kwam het treinverkeer weer voorzichtig op gang.

Reizigers kunnen volgens ProRail nog de hele dag hinder ondervinden van ontregeld treinverkeer. De Nederlandse Spoorwegen verwachten echter dat de treinen voor de avondspits weer volgens het spoorboekje rijden.

ProRail heeft excuses aangeboden voor het ongemak dat door de storing is ontstaan. 'We realiseren ons hoe onaangenaam deze situatie voor de NS, de goederenvervoerders en hun klanten is.'