Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM eist 7 jaar tegen Keith Bakker

26 maart 2012, 17.42 uur · Aangepast 28 maart 2012, 12.52 uur

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag 7 jaar gevangenisstraf geëist tegen verslavingsdeskundige Keith Bakker.

Hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik van een reeks meisjes en vrouwen, onder wie twee 15-jarigen. Ook mag hij wat het OM betreft 10 jaar lang niet actief zijn als hulpverlener.

Het gros van de veronderstelde slachtoffers was onder behandeling in de Amsterdamse kliniek van de 51-jarige Bakker. Eind 2010 kwam de zaak aan het rollen. De ooit zo populaire verslavingsgoeroe werd eind april opgepakt. Sindsdien heeft hij vastgezeten.

Volgens het OM heeft Bakker zijn positie als behandelaar misbruikt en daarbij het vertrouwen van de slachtoffers ernstig beschaamd. In vrijwel alle gevallen ging het om kwetsbare meisjes, die hun lot in handen van Bakker en zijn kliniek hadden gelegd. 'Zij keken tegen hem op, vertrouwden hem, beschouwden hem als hun redder', aldus het OM.

Bakker zou in de meeste gevallen telkens op dezelfde manier te werk zijn gegaan: hij nodigde de meisjes in zijn woning uit, meestal kort nadat zij zich voor therapie in zijn inmiddels opgeheven kliniek hadden gemeld. In zijn huis belandden zij bij hem in bed, om daar allerlei seksuele handelingen te ondergaan.

De verdachte heeft sommige van zijn slachtoffers dermate onder druk gezet dat in die gevallen sprake is van verkrachting, vindt het OM. In een paar zaken achtte het OM bewezen dat Bakker misbruik heeft gemaakt van zijn gezag en vertrouwen om zijn seksuele zin te krijgen.

Dat een aantal slachtoffers ondanks de misbruikpraktijken telkens toch terugkeerde naar de woning van Bakker, zegt volgens het OM vooral iets over de staat van verwarring waarin de kwetsbare meisjes verkeerden. Het OM wees ook op het feit dat Bakker hiv-patiënt is, hetgeen extra belastend voor zijn slachtoffers is.

Na aanvankelijk ontkend te hebben, heeft Bakker de meeste feiten inmiddels toegegeven. Dinsdag pleit zijn advocaat, de uitspraak van de rechtbank wordt op 20 april verwacht.

Klik hier voor het liveblog over de rechtszaak vandaag.