Start van hoofdcontent

Politiek

nl

CDA: 'Gericht fouilleren in Zuidoost'

27 maart 2012, 12.56 uur · Aangepast 28 maart 2012, 17.35 uur

Naar aanleiding van twee schietpartijen in Zuidoost waarbij zondag en maandag een dode en drie gewonden vielen wil het Amsterdamse CDA dat er haast gemaakt wordt met het invoeren van gericht fouilleren in het stadsdeel.

Dit stelt CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari in een gesprek met RTVNH. Er mag momenteel in Zuidoost al preventief worden gefouilleerd, maar dit is niet genoeg wat het CDA betreft. De recente golf van geweld roept om hardere maatregelen, stelt de partij.

Met gericht fouilleren kan er rekening gehouden worden met bijvoorbeeld signalement of leeftijd van potentiële daders. 'Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we deze maatregel discriminerend inzetten door bijvoorbeeld alleen Marokkanen of Antillianen mannen te fouilleren. Maar wat je wel kunt doen is bijvoorbeeld alle mannen tussen de 20 en 35 fouilleren, als je denkt dat daarbij veel wapens aanwezig zijn' aldus Shahsavari.

Burgemeester Van der Laan liet onlangs al weten deze maatregel te onderzoeken en verwacht hier over een half jaar mee klaar te zijn. Shahsavari wil echter dat Van der Laan haast maakt met dit onderzoek om de maatregel snel in te voeren.