Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Gemeente blundert met Oostlijn'

27 maart 2012, 15.56 uur · Aangepast 28 maart 2012, 08.24 uur

De gemeente heeft forse steken laten vallen bij de renovatie van de Oostlijn. De problemen met de metrolijn zijn niet alleen de schuld van de aannemer, zoals de gemeente tot nu toe heeft beweerd.

Dit meldt het Parool dinsdag op basis van een nog vertrouwelijke evaluatie. De Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) heeft gefaald. Dit beeld wordt volgens de krant bevestigd door een briefwisseling tussen betrokken partijen.

Uit deze briefwisseling blijkt onder meer dat de DIVV haar plannen steeds wijzigende en dat er onduidelijke aanwijzingen werden verstrekt door de dienst. De klachten die de aannemer hier over had zijn volgens de briefwisseling 'deels gegrond'.

De Oostlijn was de voorbije twee zomers al buiten gebruik in verband met renovatiewerkzaamheden. Ook komende zomer ligt een sluiting op de loer, terwijl het de bedoeling was dat de lijn maar één keer dicht zou gaan. Ook zouden de werkzaamheden al in 2010 gereed moeten zijn.

De verantwoordelijkheid voor het project werd, door de grote uitloop en kostenoverschrijding, vorig jaar al van de DIVV overgeheveld naar de Dienst Noord/Zuidlijn. Later deze week maakt wethouder Wiebes het verdere verloop van de renovatie bekend.

De huidige begroting van de renovatie van de Oostlijn is 275 miljoen euro. Het is het grootste ov-project in Amsterdam na de bouw van de Noord-Zuidlijn. De trage vordering zorgen onder meer voor grote ergernis bij Amsterdamse ondernemers.