Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Buitenlandse crimineel krachtig aanpakken'

29 maart 2012, 10.43 uur · Aangepast 30 maart 2012, 19.56 uur

Buitenlandse criminelen die in ons land misdrijven plegen, moeten krachtiger worden aangepakt.

Dat laat een woordvoerder van burgemeester Van der Laan donderdag optekenen in De Telegraaf in reactie op het hoge aantal misdaden dat door Oost-Europeanen gepleegd zou worden in de stad.

Wijkagent John Beerman schreef onlangs in een column in politievakblad Blauw dat Oost-Europeanen een 'brandend spoor van ellende achter laten'. Van de 1800 verdachten die recent in Amsterdam werden opgepakt, kwamen er volgens hem 317 uit Polen, 253 uit Roemenië, 206 uit Litouwen en 55 uit Bulgarije. Slechts 117 arrestanten hadden een vaste woon- of verblijfplaats in ons land.

'De trend is zeer zorgwekkend en de burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef zullen zo snel mogelijk met een adequate oplossing moeten komen voor dit probleem. Het uitzetten van veelplegers is er een van, dat doen wel al sinds 2010,' stelt een woordvoerder van Van der Laan in de krant.

De politie stelt dat de buurtregisseur zijn column op persoonlijke titel heeft geschreven. De cijfers zijn volgens de politie niet accuraat, maar 'we herkennen wel de trend.'