Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Agent gemuilkorfd over Oost-Europese boef'

6 april 2012, 09.29 uur · Aangepast 7 april 2012, 16.21 uur

Het Platform Bezorgde Dienders is bezorgd om de manier waarop agenten worden 'gemuilkorfd' rond problemen met Oost-Europese criminelen.

Dit stelt een woordvoerder van het platform vrijdag in Metro. Agenten zijn gefrustreerd omdat ze 'niks mogen vinden' van de problemen criminelen uit Oost-Europa, het platform heeft daarom een brief gestuurd aan de Tweede Kamer.

Het platform stelt dat Oost-Europeanen steeds vaker verantwoordelijk zijn voor inbraken en verkeersovertredingen. Verhoren worden gefrustreerd door de taalbarrière. 'De agent voelt zich gemuilkorfd als hij daar geen melding van mag maken.'

Hiermee schaart het platform zich indirect achter de Amsterdamse wijkagent John Beerman, die onlangs in politieblad Blauw de problemen met Oost-Europese veelplegers aan de kaak stelde. De cijfers die Beerman aanhaalde klopten volgens het Amsterdamse korps niet, maar er werden, tot frustratie van het Platform, geen andere cijfers tegenover gesteld.

De politievakbonden geven aan zich niet in een 'zwijgplicht' rond Oost-Europeanen te herkennen. De Raad van Hoofdcommissarissen stelt dat er wel degelijk oog is voor problemen met Oost-Europeanen. 'Waar de signalen liggen, worden ze opgepakt.'