Start van hoofdcontent

Stad

nl

Keith Bakker voor vijf jaar de cel in

20 april 2012, 12.41 uur · Aangepast 13 juni 2012, 19.51 uur

Keith Bakker is vrijdag veroordeeld tot vijf jaar celstraf met aftrek van voorarrest. Ook mag de verslavingsgoeroe tien jaar niet als hulpverlener werken.

Het Openbaar Ministerie (OM) had 7 jaar cel geëist tegen Bakker. Hij werd beschuldigd van seksueel misbruik van een aantal meisjes en vrouwen. De rechtbank achtte verkrachting in vijf gevallen bewezen. Ook werd Bakker in twee gevallen schuldig bevonden van ontucht.

Volgens de rechter heeft Bakker zich schuldig gemaakt aan stelselmatig misbruik, op grote schaal. Hij wist dat de slachtoffers kwetsbare meisjes waren; 4 van hen waren minderjarig. Ook wist hij, zo is uit zijn eigen verklaring gebleken, dat hij fout zat, maar toch vond hij telkens zijn eigen lustgevoelens belangrijker dan de belangen van zijn slachtoffers, concludeert de rechtbank. In twee gevallen werd Bakker vrijgesproken, wegens gebrek aan bewijs.

Bakker heeft altijd met klem ontkend dat hij meisjes heeft gedwongen of bedreigd, laat staan verkracht. Volgens advocate Lucy Oldenburg is Bakker in de meeste gevallen 'gezwicht voor de verleiding'. Bakker zelf heeft verklaard dat hij destijds 'totaal de weg kwijt was' en verslaafd was aan seks.

Keith Bakker was overigens niet bij de uitspraak aanwezig.