Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kerkcomplex heeft 250.000 euro schuld

28 april 2012, 14.17 uur · Aangepast 12 juli 2012, 18.36 uur

Het kerkverzamelgebouw De Kandelaar in Zuidoost heeft grote financiële problemen.

Dit meldt Het Parool vandaag. In het complex bevinden zich vijf kerkzalen, die worden gebruikt door vijftien, voornamelijk Afrikaanse, kerkgenootschappen. Vijf van de genootschappen treden op als hoofdhuurders.

Deze hoofdhuurders hebben inmiddels een huurachterstand van twintig maanden, wat gelijk staat aan zo'n 250.000 euro. Rochdale, eigenaar van het pand, heeft de kerken tot half mei gegeven om de achterstallige huur op te hoesten.

Eén van de dominees zegt tegen de krant: 'Het gebouw is onbetaalbaar. Wij betalen per vierkante meter meer dan een winkelier in Ganzenpoort. Het gaat om tienduizenden euro's per maand. Waar moeten we zo veel geld vandaan halen? Feesten mogen we niet geven van de brandweer.'

De Kandelaar heeft 15 miljoen euro gekost en werd destijds gebouwd om de vele kerkgenootschappen in Zuidoost te herbergen, die toentertijd noodgedwongen hun diensten moesten houden in parkeergarages en sportzaaltjes.

Rochdale verwacht dat De Kandelaar in de toekomst zijn functie kan behouden. 'Als de problemen niet worden opgelost, zullen de hoofdhuurders hun biezen moeten pakken,' aldus een woordvoerder van de woningcorporatie. 'Maar daarna zullen we met de onderhuurders om tafel zitten om goede afspraken te maken. Dan zullen we met de afzonderlijke kerken nieuwe huurcontracten opstellen.'