Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ambtenaren in A'dam enorme kostenpost

4 mei 2012, 17.35 uur · Aangepast 7 mei 2012, 18.38 uur

De kosten van het Amsterdamse overheidsapparaat zijn in vergelijking tot andere grote gemeenten veel groter.

Amsterdam zet relatief meer ambtenaren in dan andere grote gemeenten. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van adviesbureau Berenschot, opgesteld in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur, dat in het bezit is van Het Parool. Grote gemeenten doen het gemiddeld met bijna elf ambtenaren per 1.000 inwoners. Amsterdam met meer dan negentien per 1.000 inwoners.

De lasten per Amsterdammer bedragen bijna 7900 euro. Dit is veel meer dan bijvoorbeeld Rotterdam waar de inwoner ruim 6400 euro kwijt is en Den Haag en Utrecht waar de bewoners zo'n 4400 euro per persoon kwijt zijn.

Vooral de afdelingen Verkeer en Vervoer, Algemeen Bestuur en Volksgezondheid en Milieu slurpen een groot budget op. Het rapport vergelijkt de grootte van het ambtelijk apparaat en de kosten van Amsterdam met die van elf andere gemeenten met meer dan 140.000 inwoners.

In een reactie op het rapport is wethouder Eric van der Burg uitgesproken: 'Er moet fors extra bezuinigd worden en dit rapport speelt daarbij een belangrijke rol.' Aantallen noemt Van der Burg nog niet. Deze zullen later deze maand volgen.

Tegenover de relatief hoge kosten van het Amsterdamse ambtelijke apparaat staan volgens het rapport ook hogere inkomsten per inwoner. Ook is bij verschillende gemeentelijke diensten inmiddels een reorganistaie doorgevoerd, waarvan de resultaten nog niet in het onderzoek van Berenschot zijn meegenomen.