Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Debat over nalatenschap Fortuyn

6 mei 2012, 12.51 uur · Aangepast 8 mei 2012, 12.04 uur

Vandaag is het precies tien jaar geleden dat politicus Pim Fortuyn werd vermoord. Om 18.06 uur op 6 mei 2002 werd Fortuyn op het Media Park in Hilversum door milieuactivist Volkert van der G. van dichtbij door het hoofd geschoten.

Daar waar Fortuyn tien jaar geleden door de gevestigde politieke partijen nog in verband werd gebracht met extreem rechts, lijkt het er tegenwoordig wel op of er alom met respect over hem wordt gesproken.

Rob Oudkerk beaamt dit, zo staat te lezen in Het Parool. 'Het begrip 'over doden niets dan goeds' is hier wel heel expliciiet. Dat hadden we wel wat eerder mogen doen', aldus de oud-politicus van de PvdA. Oudkerk voerde zelf ook fel oppositie tegen de vermoorde politicus maar lijkt daar nu spijt van te hebben: 'Als ik daar nu op terugkijk, denk ik wel: man, wat heb jij je laten meeslepen. Wat een sukkel... Ik was ook eigenlijk geen haar beter. Ik heb hem zelfs nog Pim F. genoemd!'

Oudkerk bekent dat hij destijds helemaal in de anti-Fortuyn-hype is meegegaan: 'We werden geacht fel oppositie te voeren. Dat werd vanuit de partijtop zo van ons verwacht. Ik ben nog met hem in debat geweest (...). Dat verloor ik zo ongeveer op elk denkbaar front.'

'Fortuyn is nu van iedereen', concludeert hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier. De columns die Fortuyn destijds voor Elsevier schreef, veroorzaakten verschrikkelijk veel ophef. 'Nu staat de strekking ervan gewoon in het verkiezingsprogramma van de PvdA', aldus Joustra.

Na de moord op Fortuyn is het politiek landschap voorgoed veranderd. Maar wat is nu precies de nalatenschap van Pim Fortuyn? En welke stempel heeft hij gedrukt op de huidige Nederlandse politiek? Vanavond in De Balie gaan wetenschappers, journalisten en politici vanaf 20.00 uur over deze vragen met elkaar in debat. Onder andere kamerlid Hero Brinkman, oud-PvdA-minister Tineke Netelenbos en Arendo Joustra zijn hierbij aanwezig.