Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe trend: zelf je huis bouwen

2 juni 2012, 14.17 uur · Aangepast 6 juni 2012, 16.05 uur

De gemeente ziet brood in zogenaamde zelfbouw, oftewel: een kavel kopen, een huis (laten) ontwerpen en vervolgens zelf (laten) bouwen.

Wethouder Maarten van Poelgeest zegt tegen Het Parool dat hij uiteindelijk 25-30% van de jaarlijkse bouwproductie door zelfbouwers wil laten verzorgen. 'We hebben voldoende ruimte beschikbaar en er is voldoende interesse.'

Van Poelgeest ziet in zelfbouw een manier om het gat dat woningcorporaties en andere ontwikkelaars vanwege de crisis laten vallen, ook op langere termijn op te vullen. Uiteindelijk is het de bedoeling zelfbouw voor de gemeente net zo veel gaat opbrengen als projecten van professionele ontwikkelaars.

De wethouder ziet in zelfbouw ook de voordelen van het grotere plaatje: 'Mensen die hun eigen huis bouwen, verbinden zich daar ook meer aan. Het wordt bijvoorbeeld aantrekkelijker heel duurzaam te bouwen. Omdat mensen van plan zijn lang in hun huis te wonen, verdienen duurzame investeringen zich ook terug.'

Er zijn overigens niet alleen lege kavels beschikbaar, maar ook bestaande woningen waaraan flink geklust moet worden. Stadsdeel West heeft een oude school aan de Elizabeth Wolffstraat in de aanbieding en Nieuw-West biedt woningen in de Klarenstraat aan.