Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dode bij uitslaande brand in centrum

10 juni 2012, 12.24 uur · Aangepast 12 juni 2012, 17.10 uur

Op de Nieuwezijds Voorburgwal woedde zondagochtend een uitslaande brand in een historisch pand. Daarbij is een slachtoffer om het leven gekomen.

Een tweede slachtoffer raakte gewond. Hij is met een hoofdwond naar het ziekenhuis overgebracht. Ooggetuigen melden dat een man uit het raam sprong om aan de vlammen te ontkomen. Op beelden is te zien hoe hij met ernstige wonden op straat lag. Hij overleed in de ambulance.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Het gaat om huisnummer 138. De eigenaar van de woning vroeg onlangs een vergunning aan om kamers te verhuren. De brand begon rond 10.15 uur. De vlammen sloegen door het dak. De brand is beperkt gebleven tot het ene pand. Bij de buren is wel rook- en waterschade.

Er bestaat angst dat de gevel instort, waardoor de omgeving afgezet is. Rond 11.15 waren er geen vlammen meer te zien. Er is nog wel rook. Het pand is verwoest. Het historische gebouw met klokgevel is ruim 250 jaar oud en een Rijksmonument.

Op dit moment is het nog onveilig om het pand binnen te gaan. De gemeente en een aannemer zijn bezig om het pand zeker te stellen. De naastgelegen panden blijven uit voorzorg ontruimd tot de omgeving veilig is gesteld.

De politie stelt een onderzoek in naar aanleiding van de brand.

Klik hier, hier, hier en hier voor meer foto's.