Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gedumpte vrouwen aan lot overgelaten

16 juni 2012, 14.53 uur · Aangepast 18 juni 2012, 15.19 uur

De gemeente bekommert zich niet over het lot van vrouwen die in Marokko worden achtergelaten.

Dat zegt advocate Samira Bouddount in Het Parool vandaag. Vier van haar cliënten zijn zonder hun medeweten uit het Amsterdamse bevolkingsregister geschreven door hun man.

Eén van de vrouwen woont sinds 2010 met haar twee dochters in Marokko. Kort nadat zij was achtergelaten, trok Bouddount bij de gemeente aan de bel. 'Toch zijn zij na acht maanden uit het bevolkingsregister geschreven,' aldus de advocate.

Begin juni diende de rechtszaak tegen de gemeente vanwege deze ongewenste uitschrijving. Bouddount: 'Ter zitting vertelde de gemeente glashard dat het niet uitmaakte of de vrouw tegen haar zin is achtergelaten of vrijwillig is vertrokken.'

Zodra een man zijn vrouw en kinderen uit het bevolkingsregister wil schrijven, moet de gemeente een onderzoek instellen naar het adres van de vrouw. 'Dit gebeurt heel gebrekkig,' aldus Bouddount. 'Ambtenaren sturen een brief naar het huisadres in Nederland, terwijl de vrouw vastzit in Marokko. Omdat zij niet kan reageren, wordt zij na acht maanden uitgeschreven.'

Wanneer de gedumpte vrouwen weer terugkeren in Nederland, komen zij door hun 'verblijfsgat' in de problemen. Zo is het lastig om een paspoort aan te vragen en vallen de kinderen tijdelijk niet onder het gezag van Bureau Leerplicht.

Tweede Kamerlid Khadija Arib van de PvdA wil dat de uitschrijvingen zo snel mogelijk worden teruggedraaid en dat de gemeente tot alertheid worden gemaand.