Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Rapporten GVB blijven geheim

15 juli 2012, 17.17 uur · Aangepast 16 juli 2012, 13.43 uur

Twee rapporten naar vermeende fraude binnen het GVB zijn door de stad geheim verklaard. De stukken mogen niet worden ingezien.

Nadat in maart van dit jaar verhalen opdoken over vermeende fraude en overtreding van de aanbestedingsregels bij het openbaar vervoersbedrijf liet de stad accountantskantoor BDO onderzoek doen naar de aantijgingen. Er verschenen uiteindelijk meerdere rapporten. Eén van de rapporten behandelt de misstanden bij het GVB, terwijl het andere rapport de conclusies nader uitwerkt.

NU.nl beriep zich recentelijk op de Wet openbaarheid bestuur (Wob) en wilde de stukken inzien. Maar het college van b&w weigert op het verzoek in te gaan. 'Ze wijzen er op dat ze 'op 12 juni op grond van artikel 55, eerste lid geheimhouding heeft opgelegd' aan de documenten. De rapporten hoeven volgens het bestuur van de hoofdstad dus niet getoetst te worden aan de Wob', meldt de nieuwssite.

SP-fractievoorzitter Laurens Ivens laat in een reactie weten dat deze gang van zaken 'niet goed is voor de democratie'. 'Het gaat toch om mensen met een hoge functie bij het GVB. Dat zijn publieke functies en dan is het de vraag of je de privacy boven het publieke belang moet zetten'. Ivens gaat raadsvragen stellen.

Het GVB is de afgelopen tijd ernstig in opspraak geraakt. Een van de drie directeuren werd ontslagen en een andere werd gedegradeerd nadat uit het BDO-onderzoek was gebleken dat ze zich niet hebben gehouden aan aanbestedingsregels. Daarnaast kwam naar buiten dat dezelfde twee vorig jaar een toeslag van tienduizenden euro's hebben gekregen en daardoor veel meer verdienden dan de balkenendenorm.

De gemeenteraad nam het de raad van commissarissen kwalijk dat ze de misstanden niet hadden opgemerkt en GVB-directeuren de toeslag hadden toegekend. De PvdA eiste zelfs het onmiddellijke vertrek van de rvc.

Vier commissarissen stapten uiteindelijk op. Jan Westerhoud vertrok al voor de publicatie van het onderzoek. Later volgden ook rvc-voorzitter Aad Veenman, Kitty Roozemond, en Wietske Zeijlstra.