Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Politiek wil opheldering over sluiting Friteshuis

24 juli 2012, 15.13 uur · Aangepast 25 juli 2012, 09.10 uur

VVD en PvdA willen opheldering van de gemeente over de mogelijke sluiting van het Vlaams Friteshuis in de Voetboogstraat.

De Telegraaf bericht dinsdag over de mogelijke sluiting van het Friteshuis. Volgens de krant kan de zaak geen nieuwe vergunning meer krijgen voor loketverkoop, omdat de gemeente van loketverkooppunten af wil. Met een verbouwing, de balie moet zo'n 80 centimeter naar binnen en er moet een deur voor, is het probleem volgens stadsdeel Centrum opgelost en kan er een zogenaamde 'openpuivergunning' worden verstrekt.

Maar deze verbouwing is nogal ingrijpend voor de piepkleine zaak en dus dreigt sluiting. Dit tot verbazing van verschillende politieke partijen in de stad. PvdA-raadslid Ger Jager laat weten 'met verbazing kennis te hebben genomen' van het bericht. ' Ik ben nu aan het uitzoeken hoe de vork precies in de steel zit. Maar één ding moet duidelijk zijn: zo’n Amsterdamse trekpleister, genoemd in reisgidsen als de Lonely Planet, mag wat mij betreft niet zomaar vanwege een regeltje ergens worden gesloten'.

Ook VVD'er Maurice Piek is verbaasd. In een reactie stelt hij het 'van de zotte te vinden' dat het Friteshuis mogelijk moet sluiten. 'Als een openpuiverkoopvergunning nodig is om het voortbestaan van een alom gewaardeerde onderneming te waarborgen dan moet deze worden verstrekt.'