Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer meldingen anti-homoincidenten

27 juli 2012, 13.05 uur · Aangepast 30 juli 2012, 14.27 uur

Het aantal meldingen van anti-homoincidenten is vorig jaar opnieuw gestegen.

Dit laat het politieteam Roze in Blauw weten. In 2010 werden er nog 487 incidenten gemeld, tegen 564 in 2011. De meldingen variëren van beledigingen, pesten, bespugen en uitschelden tot bedreiging met geweld en daadwerkelijk geweld. Het aantal gemelde geweldsincidenten tegen homo's daalde licht van 182 naar 176.

Roze in Blauw-woordvoerder Ellie Lust laat weten niet met zekerheid te kunnen stellen of er daadwerkelijk meer gebeurt, of dat er alleen maar meer meldingen worden gedaan. 'De stijging van meldingen kan te maken hebben met een toename van de meldings- en aangiftebereidheid. Ook de registratie binnen ons politiesysteem is inmiddels zodanig uitgebreid dat er meer zicht komt op het aantal incidenten. Hoe dan ook, het blijft onacceptabel dat er dagelijks gemiddeld 1 à 2 anti-homo gerelateerde incidenten plaatsvinden'.

Over een periode van vijf jaar is er zowel in het aantal meldingen als in het aantal geweldsdelicten een forse stijging zichbaar. In 2007 werden er 234 meldingen gedaan en vonden er 79 geweldsdelicten plaats, tegen 564 meldingen en 176 incidenten in 2011.

'We blijven slachtoffers oproepen zich bij ons te melden wanneer zij te maken krijgen met geweld of ander discriminerend gedrag', stelt Lust. 'Want we kunnen ingrijpen in wat we weten en niet in wat we niet weten. We zullen de afhandeling van de meldingen nauwgezet begeleiden.'