Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Concert in metrotunnel Noord/Zuidlijn

7 augustus 2012, 09.36 uur · Aangepast 21 maart 2013, 15.09 uur

Het Grachtenfestival springt in het diepe. Als onderdeel van het festival voor klassieke muziek geeft het Cello8ctet op woensdag 15 augustus een concert in de toekomstige metrotunnel van de Noord/Zuidlijn.

Ter hoogte van de jachthaven Sixhaven in Noord speelt het ensemble eenmalig Canto Ostinato van Simeon. 'De bekendste Nederlandse minimal music-compositie in een minimalistische omgeving', aldus de festivalorganisatie. Een tweede optreden is niet mogelijk: dat zou het constructiewerk te veel hinderen. 'Ter plekke kan ook maar één keer gerepeteerd worden, de overige voorbereidingen vinden elders plaats', legde Grachtenfestival-directeur Lidy klein Gunnewiek maandag uit.

Het jaarlijkse Grachtenfestival staat bekend om zijn bijzondere concertlocaties. Tijdens de 15e editie klinkt er bijvoorbeeld zogenoemde consortmuziek, meerstemmige instrumentale muziek, in het HEMA-hoofdkantoor in de hoofdstad. Een voormalige gevangenis onder een brug aan het Singel wordt het decor van een kindervoorstelling en in filmmuseum Eye zorgen verscheidene jonge musici voor passende muziek bij het Russische stomme filmprogramma Silent Cinema.

Het festival heeft niet alleen opvallende locaties, maar ook een aantal bijzondere producties op het programma staan. Dirigent Peter Biloen brengt bijvoorbeeld drie verschillende opera's van Mozart en librettist Da Ponte terug tot één avondvullende voorstelling in de tuin van het Hilton Hotel. Verder heeft dichter Ilja Pfeiffer het klassieke verhaal van Romeo and Juliet herschreven tot een chatsessie waarbij de twee hoofdrolspelers verschillende culturele achtergronden hebben.

Het Grachtenfestival heeft plaats van 10 tot en met 19 augustus. Op 55 locaties door heel Amsterdam worden in totaal 202 optredens gegeven.