Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Imago Zuidoost heeft weer een klap gekregen'

14 augustus 2012, 12.41 uur · Aangepast 15 augustus 2012, 21.02 uur

De oppositie in stadsdeel Zuidoost heeft verbolgen gereageerd op het vroegtijdige einde van het Zomerfestival 2012, beter bekend als Kwakoe.

Het CDA laat bij monde van Henk de Boer weten te vrezen voor nieuwe imagoschade voor het stadsdeel. 'Het is diep treurig', stelt De Boer. 'Het imago van Zuidoost heeft opnieuw een flinke klap gekregen'.

De Boer wijst ook naar portefeuillehouder Muriël Dalgliesh, die wat hem betreft eerder in had moeten grijpen. 'Dalgliesh zit nu diep in het moeras. Zij moet gaan verantwoorden hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het is duidelijk een hopeloze situatie geworden. Ze had eigenlijk na een week de stekker er al uit moeten trekken'.

D66-OZO legt de verantwoordelijkheid vooral bij de organiserende stichting Kofoe. 'Het is duidelijk dat de stichting óf de boekhouding niet op orde heeft, óf geen verstand heeft van geld. Of allebei natuurlijk', stelt Mart van der Wiel. Maar ook de politiek krijgt er van langs. 'Ik las dat de eigenaar van Witte Tenten zichzelf een domme ondernemer vond, omdat ze in zee is gegaan met Kwakoe. Nou, dan bestaan er ook domme politici. Dit krijgt politiek zeker nog een staartje!'

Eddy Meyer, fractievoorzitter van de VVD in het stadsdeel, vindt ook dat de overheid de hand in eigen boezem moet steken. 'Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de overheid ja. De voorwaarden voor de vergunning zijn namelijk gewoon verkeerd. Zo mogen de mensen gratis naar binnen en moet het festival per se door een partij uit Zuidoost georganiseerd worden. Wij hebben hier als VVD al jaren moeite mee'.

Maandag maakte tentverhuurder Witte Tenten bekend een kleine week voor het einde van Kwakoe te beginnen met het afbreken van het festivalterrein. Dit na een conflict met Kofoe over de financiële huishouding van het festival. De voorzitter van de standhoudersvereniging spande hierop een kort geding aan tegen dit besluit. De uitspraak van dit kort geding is dinsdag na 14.00 uur.

Kofoe en Witte Tenten komen dinsdag nog één keer bij elkaar voor een verzoeningspoging.

De problemen rond Kwakoe stapelden zich al enige tijd op. Nadat vorig weekend het voetbaltoernooi wegens geldgebrek al werd afgelast, en stadsdeel Zuidoost garant moest staan voor 60.000 euro, werd donderdag de manifestatietent al afgebroken. Een woordvoerder van Zuidoost laat weten dat er van de 60.000 euro garantstelling al 19.000 euro is uitgekeerd. 'Maar wij gaan er van uit dat we dit geld gewoon terugkrijgen', aldus de zegsman.