Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Zuiderkerk speelt Internationale, VVD boos

29 augustus 2012, 20.18 uur · Aangepast 21 november 2012, 16.36 uur

De VVD in stadsdeel Centrum is verbolgen over het feit dat het carillon van de Zuiderkerk onlangs de Internationale ten gehore heeft gebracht.

De Internationale (zo klinkt ie) is een strijdlied van de arbeidersbeweging en was tot 1944 het volkslied van de Sovjet-Unie. Niet echt helemaal het straatje van de VVD dus, en daarom wil de partij graag weten waarom dit 'rode' lied afgelopen dinsdag nog gespeeld werd op de klokken van de Zuiderkerk.

In een persbericht stelt fractievoorzitter Jan-Sebastian van Lissum: 'Zonder de vrijheid van meningsuiting te kort te willen doen blijft dit een merkwaardige gebeurtenis. De Internationale wordt tot op heden door sommige politieke partijen, juist in verkiezingstijd, veelvuldig gebruikt. We willen daarom weten wat het Dagelijks Bestuur van Centrum er per direct aan kan doen om ervoor te zorgen dat de beiaardier(s) dit niet meer ten gehore laten komen en dat ook andere door het stadsdeel gefinancierde muziek niet als verdekte politieke steun voor bepaalde partijen ten gehore wordt gebracht.'

'Het kan namelijk toch niet zo zijn dat belastinggeld door het stadsdeel voor 1 partij wordt ingezet om op deze wijze gekleurde politiek te bedrijven en/of meningsvorming te beïnvloeden?' Stelt de VVD.