Start van hoofdcontent

Politiek

nl

SP wil compensatie voor btw-verhoging

21 september 2012, 12.40 uur · Aangepast 24 september 2012, 10.23 uur

De SP wil dat Amsterdam huishoudens met lage inkomens gaat compenseren voor de verhoging van de btw die per oktober ingaat.

In het Lenteakkoord hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie afgesproken dat het btw-tarief voor luxe goederen volgende maand stijgt van 19 naar 21 procent. De SP in Amsterdam wil nu dat het stadsbestuur er voor zorgt dat huishoudens met lage inkomens gecompenseerd worden voor het hogere tarief.

'Voor mensen die nu nog maar net rond kunnen komen, zullen de gevolgen enorm zijn. Juist voor hen moeten we opkomen', stelt SP-voorman Laurens Ivens. 'De btw op voedsel stijgt gelukkig niet. Maar mensen die langdurig in de bijstand zitten, hebben ook andere uitgaven die wel duurder worden. Het stadsbestuur moet deze stijging van kosten in kaart brengen en proberen om verdere armoede in de stad te voorkomen'.

De SP wil verder graag weten wat voor gevolgen de btw-verhoging precies heeft voor het budget van de gemeente zelf. 'Deze plotselinge btw-verhoging zal gevolgen hebben voor hetgeen Amsterdam kan doen met de belastingcenten. Ik ben erg benieuwd wat dit zal betekenen voor de stad', stelt Ivens. Zijn partij heeft vragen gesteld aan verantwoordelijk wethouder Asscher.