Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tumult rond kroongetuige La S. weer geëindigd

27 september 2012, 19.19 uur · Aangepast 28 september 2012, 14.28 uur

Het jongste tumult rond Peter la S., kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, is donderdag verstomd.

Maandag bleek dat het Openbaar Ministerie beschikte over mogelijk explosieve teksten die afkomstig zijn uit een laptop van La S. Volgens La S. is er niets aan de hand en heeft hij de afgelopen jaren zijn plicht als getuige gedaan door louter de waarheid te verklaren.

De laptop werd in april in beslag genomen, toen La S. nog in voorarrest zat (hij is inmiddels vrij man). In de onderzochte teksten beweerde hij op cruciale onderdelen het tegendeel van wat hij als kroongetuige had verklaard. Zo zou hij niet betrokken zijn geweest bij de moord op drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman. In het kader van de afspraken met het OM had La S. deze moord juist bekend.

De teksten uit de laptop waren onder meer bedoeld om zijn verdediging te voeren, voor het geval het hele proces voor La S. anders zou uitpakken dan voorzien. Het OM zag zich genoodzaakt ze in het proces in te brengen, om niet beticht te worden van het achterhouden van informatie. De laptop bevatte ook een manuscript van 250 pagina's; een boek van de hand van La S., dat inhoudelijk strookt met wat hij als getuige heeft verklaard

Het is nog niet bekend hoe het OM de laptopstukken beoordeelt en of het de uitleg van La S. erover gelooft. Maandag leek het erop dat het bestaan van de stukken opnieuw tot forse vertraging in het al jaren lopende monsterproces zou leiden, onder meer door een lange ondervraging van de kroongetuige over de stukken. Die is beperkt gebleven en werd donderdag afgerond.

Op 9 oktober zal het OM duidelijk maken hoe het over de documenten denkt en reageren op de vóór de zomer gehouden pleidooien van de advocaten. Die zogeheten repliek zal enkele dagen duren. Daarna krijgen de raadslieden nog een ronde. Het vonnis van de rechtbank wordt begin volgend jaar verwacht. In mei heeft justitie tegen zes van de elf verdachten een levenslange gevangenisstraf geëist.