Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vier A'damse bommen op politiesite

28 september 2012, 14.05 uur · Aangepast 28 september 2012, 18.55 uur

De Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers heeft vrijdag een kaart van Nederland online gezet met daarop filmpjes van explosies van vuurwerkbommen. Op de site zijn ook een aantal Amsterdamse bommen te vinden.

In totaal zoekt de task force, een samenwerking van de politie en VeiligheidNL, naar vier Amsterdamse bommenmakers. Ze vragen mensen de makers van de bommen te identificeren en dit te melden. De filmpjes van de vuurwerkexplosies zijn te vinden op een speciale site.

De instantie spoorde in het verleden al honderden internetfilmpjes van vuurwerkexplosies op en sommeerde de makers ervan die van internet te halen. In veel gevallen gebeurde dat ook. De kaart moet vooral dienen als pressiemiddel, richting de vaak minderjarige vuurwerkbommenmakers, om hun filmpjes van YouTube af te halen'.

Gevreesd wordt dat de filmpjes als inspiratie dienen voor anderen. Hoe gevaarlijk illegaal vuurwerk en vuurwerkbommen zijn bleek onlangs nog in Noord, waar een 9-jarige jongen een deel van zijn hand kwijtraakte bij het afsteken van een stuk illegaal vuurwerk.

Op één van de vier Amsterdamse vuurwerkfilmpjes vallen overigens ook bijna slachtoffers. Onderstaande video laat zien hoe een passerende Canta bijna wordt opgeblazen door een stuk illegaal vuurwerk dat op een jerrycan benzine tot ontploffing wordt gebracht.