Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stad is 'alert op risico's' tentenkamp

3 oktober 2012, 12.56 uur · Aangepast 12 oktober 2012, 17.26 uur

De gemeente is alert op de risico's in het tentenkamp in Osdorp, waar sinds een week ongeveer 40 uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeren.

Elke dag leveren de GGD, de politie en de brandweer een overzicht van de veiligheids- en gezondheidssituatie in het kamp, liet een woordvoerder woensdag weten.

Op dit moment is er geen aanleiding over te gaan tot directe ontruiming, aldus de zegsman. Burgemeester Eberhard van der Laan brengt deze week een bezoek aan het tentenkamp om zich op de hoogte te stellen van de situatie daar. 'Hij gaat op een rijtje zetten wie daar zitten en waarom ze daar zitten', aldus zijn woordvoerder.

De gemeente levert geen voorzieningen, zoals wc's en douches, voor de vluchtelingen. De manifestatie is aangemerkt als een demonstratie. De gemeente kan naar eigen zeggen niet bij de vele demonstraties in de stad elke keer voor voorzieningen zorgen. 'Daarom zijn we er uiterst terughoudend mee.'

Een meerderheid van de stadsdeelraad in Nieuw-West wil dat het stadsdeel ingrijpt in het tentenkamp. Stadsdeelvoorzitter Baâdoud legt de verantwoordelijkheid voor de vluchtelingen echter neer bij de burgemeester.