Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Mysterie rond beeldjes in Betondorp ontrafeld

9 oktober 2012, 14.06 uur · Aangepast 10 oktober 2012, 09.31 uur

De kunstenaar die de afgelopen maanden confronterende beeldjes achterliet in Betondorp en Buitenveldert is - een beetje per ongeluk - ontdekt. En dat betekent helaas ook dat dit project nu stopt.

In augustus kreeg AT5 voor het eerst foto's binnen van mysterieuze, zwarte beeldjes die gevonden werden in Betondorp en Buitenveldert. Eerst ging het om een dode Theo van Gogh en later kwamen er foto's binnen van uitgehongerde kindjes en rellende stenengooiers. De vinders waren meestal behoorlijk onder de indruk van het zomaar vinden van zo'n beeldje en de tijd en moeite die er in moest zitten.

En nu is bekend wie de kunstenaar achter de beeldjes is: Anno Dijkstra (42). Het was niet de bedoeling dat het nu al bekend zou worden, maar door een ander project met beeldjes van een dode Pim Fortuyn in Delft kwam het balletje aan het rollen. 'Het staat in het AD en PowNews komt straks langs, ik denk dat mensen dan wel door hebben dat één en één twee is', zegt Dijkstra tegen AT5.

Eén op één

Gisteravond heeft Dijkstra snel nog tien beeldjes verstopt. Dat zijn de laatste, want het project stopt. 'Het gaat erom dat mensen ze vinden en dat ik ze niet ga geven of dat zij gaan zoeken', legt hij uit. Het moet intiem zijn. Iemand heeft het gemaakt en één iemand vindt het. Vinders komen zo heel intiem, één op één, in aanraking met iets globaals als een nieuwsfoto, dat anders afstandelijk kan blijven.

Dat is in ieder geval het idee, vertelt Dijkstra. 'Ik was zelf verwonderd wat die nieuwsfoto's met me doen. Er komt zoveel ellende en leed op me af dat ik niet weet hoe ik het moet filteren. Een beeld maken gaat heel traag en voor mij is het een poging om met de overvloed van de beelden om te gaan. En dat deel ik dan met anderen.'

Betrapt

Er waren in totaal achttien verschillende ontwerpen, waarvan meerdere beeldjes werden verspreid. En meestal werden ze al snel gevonden en meegenomen door een vinder. 'Ik heb gezocht naar twee wijken die buiten het centrum liggen en waar nou niet echt het grote nieuws gebeurt', legt Dijkstra uit. Twee keer werd hij betrapt tijdens het verspreiden van de beeldjes.

'Het is een verschrikkelijk duur project', zegt Dijkstra. 'Ik dacht: ik maak er twintig in drie maanden tijd, maar ik wilde dat ze een bepaalde intensiteit hadden, waardoor ik anderhalf jaar aan het boetseren was. Het was heel arbeidsintensief.' Nu de beeldjes geen mysterie meer zijn gaat Dijkstra in Betondorp en Buitenveldert een folder verspreiden met meer informatie over zijn project en krijgen bewoners de kans om te reageren. Het verspreiden van de beeldjes zelf is helaas echt over.