Start van hoofdcontent

Stad

nl

Piepkleine kans om gerold te worden in tram

11 oktober 2012, 12.54 uur · Aangepast 11 oktober 2012, 22.29 uur

De kans om je portemonnee kwijt te raken aan een zakkenroller in de tram is volgens het GVB minimaal. 0,000421% om precies te zijn.

Het GVB berekende dit percentage naar aanleiding van berichtgeving over een grote mate van onveiligheid in, met name, tramlijn 5. 'Uit cijfers van het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer blijkt dat in het eerste kwartaal van dit jaar er 133 meldingen van verlies en diefstal in de tram plaatsvonden. 133 meldingen op een totaal van 30 miljoen tramreizigers in datzelfde kwartaal. Het risico dat er iets gebeurt is dus 0,000421%', stelt het GVB.

Tram 5 kwam eerder deze week veel in het nieuws, omdat er op deze lijn veel diefstallen zouden plaatsvinden. Op de drukke lijn van CS naar Amstelveen reizen veel toeristen. Bovendien is er geen conducteur aanwezig op de tram, wat het een waar zakkenrollerswalhalla zou maken.

De politiek pleitte vervolgens voor het inzetten van een conducteur, maar dit heeft weinig zin denkt het GVB. 'Van de zestien tramlijnen rijden er drie (5,16 en 24) zonder conducteur. Dit noemen we 'open lijnen'. Op deze lijnen zit geen conducteur, niet omdat we dit niet willen, maar omdat dit technisch niet mogelijk is'.

Bovendien, zo vervolgt de ov-organisatie, mogen conducteurs helemaal niet optreden tegen zakkenrollers. 'De politie is in deze de enige bevoegde instantie om op zakkenrollen te handhaven. De politie voert dan ook regelmatig controles uit in tram 5'.

Een conducteur zou wel helpen om het aantal zwartrijders terug te dringen, dat ligt namelijk iets hoger op de lijnen zonder conducteur. 'Op lijn 5 is dat 5% ten opzichte van de lijnen met conducteur die onder de 3% zitten. Dit weten we en daarom controleren de OV-zorgteams extra vaak in de open lijnen'.