Start van hoofdcontent

Stad

nl

CDA: Bonus voor niet reizen met trein

11 oktober 2012, 13.43 uur · Aangepast 14 oktober 2012, 13.21 uur

Het CDA wil dat treinreizigers een bonus krijgen als ze op winterse dagen thuisblijven.

Volgens CDA-Kamerlid Sander de Rouwe is dat dé manier om te voorkomen dat reizigers bij strenge vorst of veel sneeuwval te maken krijgen met bomvolle stations en treinstellen.

Volgens De Rouwe is het beter om de reiziger een bonus te geven bij winterweer, dan de top van de NS. 'Leer van wat we op de weg doen', stelt hij. Volgens hem is een winterbonus 'een positieve manier om reizigers een alternatief te geven' en ontlast het tegelijkertijd 'de kwetsbare spoorsituatie'.

De CDA'er denkt dat veel reizigers met een bonus te verleiden zijn om bijvoorbeeld een dagje thuis te werken of om vrij te nemen. Proeven met spitsmijden op de weg hebben al geleid tot miljoenen minder autokilometers in de drukke uren.

De Tweede Kamer praat donderdag met minister Melanie Schultz van Haegen over het voorkomen van grootschalige chaos op winterse dagen.

In februari liep het treinverkeer vast door het winterse weer: veel treinen vielen uit en reizigers strandden massaal. Ook rond Amsterdam waren de problemen enorm. De NS en spoorbeheerder ProRail hopen komende winter te voorkomen door bij een slechte weersvoorspelling te besluiten minder treinen te laten rijden.