Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse metro bestaat 35 jaar

14 oktober 2012, 12.58 uur · Aangepast 16 oktober 2012, 20.01 uur

Vandaag precies 35 jaar geleden werd de eerste metrolijn in de stad geopend door Prinses Beatrix en Prins Claus.

Op vrijdag 14 oktober 1977 werd de Oostlijn geopend en vertrok de eerste metro vanaf station Weesperplein naar Holendrecht. Drie jaar later werd de Oostlijn verlengd naar Amsterdam Centraal. In 1982 worden de stations Reigersbos en Gein toegevoegd aan de lijn, waarmee het traject compleet is.

De aanleg van de eerste metro is niet zonder slag of stoot gegaan. De sloop van bijna 1000 woningen voor de aanleg had veel impact. Pas in 1990 werd het netwerk verder uitgebreid, maar dan met een sneltram. Deze rijdt in Amstelveen en Buitenveldert als tram en binnen de ring als metro. In 1997 is de ringlijn opengegaan en net zoals de Oostlijn onmisbaar geworden voor de stad.

De eerste metro’s, de zilvermeeuwen worden ze ook wel genoemd, hebben lange tijd het Amsterdamse stadsbeeld bepaald. In de afgelopen jaren zijn steeds meer zilvermeeuwen vervangen en ook nu staat er weer een nieuwe generatie metro’s te wachten. Met de nieuwe M5 worden al proefritten gemaakt.

Dagelijks maken nu bijna 300.000 reizigers gebruik van de metro. Met de komst van de Noord/Zuidlijn zal dit aantal alleen maar toenemen.