Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Fiets meenemen in metro blijft mogelijk

18 oktober 2012, 16.03 uur · Aangepast 20 oktober 2012, 17.23 uur

Als het aan de gemeenteraad ligt blijft het ook in de toekomst mogelijk om je fiets mee te nemen in de metro.

De gemeenteraad ging woensdag akkoord met een voorstel van GroenLinks om de mogelijkheid je fiets mee te nemen in de metro en de sneltram te behouden. Amsterdam gaat dit verzoek nu toevoegen aan het zogenaamde Programma van Eisen (PvE) voor het openbaar vervoer in de stad tussen 2015 en 2022.

Het verzoek wordt nu naar de Stadregio gestuurd, deze partij is verantwoordelijk voor het ov in de stad. Aanvankelijk zag het er naar uit dat de mogelijkheid om je fiets mee te nemen zou komen te vervallen, maar hier lijkt nu een stokje voor te worden gestoken. Fractievoorzitter Fjodor Molenaar is dan ook blij. 'Amsterdam zou hiermee tegen de landelijke trend ingaan dat fietsen steeds vaker in het ov worden toegelaten. GroenLinks wil het fietsgebruik juist verder stimuleren. Een fietsvervoersverbod in de metro past niet bij de fietsvriendelijke hoofdstad.'

Naast het schrappen van het fietsverbod voegt de stad ook de eis dat trams tot middernacht langs uitgaanspleinen rijden toe aan het PvE. 'Met succes heeft GroenLinks als extra eis laten opnemen dat de tram minimaal tot middernacht langs de belangrijke uitgaansgebieden blijft rijden. Het kan toch niet zo zijn dat je in een wereldstad als Amsterdam na een avondje theater of bioscoop niet meer met het openbaar vervoer thuiskomt?' Stelt Molenaar.

Samen met de PvdA zette GroenLinks zich woensdag ook in voor het behoud van conducteurs op de tram. Ook dit plan werd toegevoegd aan het PvE.