Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kamerleden willen oplossing tentenkamp

18 oktober 2012, 20.12 uur · Aangepast 21 oktober 2012, 12.49 uur

Nu er voorlopig geen oplossing in zicht lijkt voor de asielzoekers in de tentenkampen in Amsterdam en Den Haag, willen leden van de Tweede Kamer kijken of zij een uitweg kunnen vinden.

Kamerleden van onder meer SP, PvdA en D66 gaan daarom dinsdag met de asielzoekers om de tafel, zo lieten ze donderdag weten.

'We verwachten mensen namens de gemeenten, belangenorganisaties en bewoners van de tentenkampen zelf. We willen hen graag spreken over de voorgeschiedenis van de zaak en de mogelijke oplossingen', aldus Sharon Gesthuizen van de SP. De Kamerleden hebben de gesprekken zelf geregeld, omdat het eerder niet lukte om met de commissie een overleg op poten te zetten, zei Gesthuizen.

De Kamerleden willen de verhalen van de asielzoekers ook graag horen, omdat ze binnenkort een debat voeren over de tentenkampen. In Osdorp verblijven momenteel 40 asielzoekers in een tentenkamp. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar immigratie onder valt, is er voor hen geen andere mogelijkheid dan terugkeren naar het land van herkomst.

Volgens Joël Voordewind van de ChristenUnie moet er een tussenweg worden gevonden. Hij wil dat opvang wordt geregeld voor de mensen in de tentenkampen, 'zonder dat hieraan onredelijke voorwaarden worden gesteld zoals het verplicht afstand doen van het recht om een nieuwe asielprocedure te starten wegens nieuwe feiten of omstandigheden'.