Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stichting zoekt gebouw voor asielzoekers

5 november 2012, 10.27 uur · Aangepast 21 maart 2013, 14.42 uur

De stichting 'Vluchtelingen van de Straat' gaat de vluchtelingen die in een tentenkamp zitten aan de Notweg helpen.

Samen met een groep vluchtelingen, die zich hebben georganiseerd onder de naam WIJ ZIJN HIER, gaan zij op zoek naar een eigen gebouw. 'In dit gebouw zullen de vluchtelingen samen kunnen blijven, een veilige en beschutte plek hebben en zichtbaar blijven voor de samenleving', aldus de organisatie.

Het initiatief is genomen door een groep architecten, kunstenaars, journalisten en academici in Amsterdam. Ze hopen een gebouw te kunnen verwerven en ondersteuning te kunnen bieden bij het beheer ervan. Het gebouw, dat de naam 'Huis van Hoop' gaat dragen, moet bijdragen aan een oplossing. Het plan wordt vandaag gepresenteerd aan burgemeester Eberhard van de Laan met het verzoek om mee te werken aan deze oplossing. Het plan tot het vinden van een nieuw gebouw is onderdeel van het antwoord dat Bohler Advocaten namens WIJ ZIJN HIER vanochtend om negen uur aan de burgemeester overhandigde.

Zondag werd duidelijk dat, ondanks dat burgemeester Van der Laan eiste dat het tentenkamp moet inkrimpen, nog niemand het kamp had verlaten en dat er dus niet was gereageerd op de eis. Een gebouw voor de asielzoekers lijkt hard nodig want eerder zei de burgemeester al dat er onvoldoende winteropvang is voor alle vluchtelingen.

AmsterdamFM meldt overigens dat de asielzoekers op zaterdag 10 november gaan demonstreren op de Dam.