Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter schorst hechtenis Badr Hari

9 november 2012, 17.51 uur · Aangepast 19 februari 2013, 17.16 uur

De rechter heeft zojuist besloten dat Badr Hari weer op vrije voeten komt.

Wel krijgt Hari van de rechter voorwaarden mee: zo mag hij zich niet vertonen in horecagelegenheden en mag hij geen contact zoeken met getuigen en slachtoffers.

Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt van een onbegrijpelijke beslissing van de rechtbank. Het wil weten wie gaat controleren of Hari zich aan de voorwaarden houdt.

De 27-jarige vechtsporter zat vast omdat justitie hem verdenkt van een poging tot doodslag op Koen Everink. Tijdens dancefeest Sensation White in de Amsterdam ArenA zou Hari Everink onder meer tegen het hoofd en tegen het lichaam hebben geschopt. Hari zelf zegt dat hij Everink alleen een klap heeft gegeven, omdat deze een beledigende opmerking maakte over Hari's vriendin Estelle Cruijff.

Ook medeverdachte Ferhat Y. komt op vrije voeten. De beslissing van de rechtbank Hari en Y. tijdelijk vrij te laten, werd op de publieke tribune van de rechtszaal met luid gejuich ontvangen.

Een woordvoerder zei dat het OM niet in beroep kan gaan tegen de voorlopige vrijlating. De rechtbank zegt eigenlijk dat ze vindt dat er nu niet genoeg bewijs lijkt te zijn voor een poging tot doodslag. Maar voor een andere verdenking, het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel met voorbedachten rade, lijkt dat bewijs er wel te zijn. Op beide misdrijven staat maximaal 12 jaar gevangenisstraf, aldus het OM. Mede om die reden had de rechtbank Hari kunnen en moeten vasthouden, meent het OM.

Justitie vreest verder dat Hari, die een dubbele nationaliteit heeft, naar Marokko vertrekt waardoor Nederland hem moeilijk kan terughalen. De rechtbank meent dat het zo'n vaart niet loopt omdat hij internationaal moet reizen voor zijn vechtsport. Hij zou dan met een internationale signalering al snel tegen de lamp lopen.