Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Eindelijk coffeeshop in Zuidoost

10 november 2012, 10.08 uur · Aangepast 12 november 2012, 17.20 uur

Na een zoektocht van twaalf jaar naar een geschikte plek, krijgt Zuidoost volgend jaar waarschijnlijk toch een coffeeshop, en mogelijk zelfs twee.

De plannen van beide ondernemers liggen momenteel ter goedkeuring bij het gemeentebestuur. Zuidoost is het enige stadsdeel zonder coffeeshop. Het stadsdeelbestuur besloot in 2000 dat er een legaal afzetpunt voor softdrugs moet komen, maar de deelraad schroefde de vestigingseisen daarna dusdanig hoog op, dat alle plannen tot nog toe schipbreuk leden.

Het voornemen van het gemeentebestuur om van de honderden coffeeshops in de binnenstad een aantal naar andere stadsdelen te verhuizen, heeft Zuidoost opnieuw in beeld gebracht. 'Daar wordt serieus werk van gemaakt', aldus een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente wil een betere spreiding van coffeeshops over de stad om het drugstoerisme naar de binnenstad tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat 's avonds vanuit Zuidoost vooral jonge gebruikers massaal met de metro naar coffeeshops in Oost en de binnenstad reizen om drugs te kopen. Ook is er veel handel op straat en in woningen. 'De komst van een coffeeshop maakt een einde aan die schimmige handel', zegt Roel Kerssemakers van verslavingskliniek Jellinek. 'Een paar coffeeshops is nog beter. Zuidoost is een groot stadsdeel met een grote vraag naar softdrugs. Eén coffeeshop kan die vraag vermoedelijk niet aan.'

Dit artikel verscheen eerder op Parool.nl