Ajax zet Groningen makkelijk opzij

21 december 2012, 10.50 uur · Aangepast 22 december 2012, 13.38 uur

Ajax heeft simpel de kwartfinale van de KNVB Beker behaald. In Groningen waren de Amsterdammers met 3-0 te sterk voor de plaatselijke FC.

Siem de Jong, Christian Eriksen en Viktor Fischer scoorden voor Ajax.Ajax begon scherp aan de wedstrijd en kreeg al in de eerste minuut een kansje via De Jong, maar zijn schot hobbelde in de handen van Groningenkeeper Luciano. Twee minuten later kreeg Fischer de eerste grote kans van de wedstrijd. Maar zijn kopbal, na een voorzet van Boerrigter, was te slap en kon makkelijk opgeraapt worden door de keeper.

Vier minuten later was het weer Boerrigter die voor gevaar zorgde. Hij kwam van rechts naar binnen, ging voor eigen succes, maar stuitte weer op Luciano. Na de sterke openingsfase van Ajax kwam Groningen wat meer in de wedstrijd, zonder echt gevaarlijk te worden.

Halverwege de eerste helft zette Ajax de Groningers weer meer onder druk. En in de 25e minuut resulteerde dat in een verdiende voorsprong voor Ajax. Siem de Jong schoot de bal van twintig meter via de binnenkant van de paal tegen de touwen: 0-1.

Ajax leek daarna door te drukken en kreeg een kansen via Boerrigter en Schöne. En de grootste kans was voor Fischer. De Deen sneed van links naar binnen en schoot vlak langs de paal. Daardoor gingen beide ploegen rusten met een 1-0 voorsprong voor Ajax.

Groningen paste in de rust een dubbele wissel toe en begon de tweede helft met meer aanvallende intenties dan in de eerste helft. Maar toch was het Ajax dat vlak na rust scoorde. Schöne zette Eriksen met een boogballetje vrij op de zestien. Eriksen haalde in een keer uit en zag de bal over Luciano heen in het doel ploffen.

Na de 2-0 bleef Ajax superieur en een halfuur voor tijd gooide Fischer de wedstrijd definitief op slot. Boerrigter gaf de bal strak voor en de Deen rondde beheerst af. Daarna creëerde Ajax nog een aantal kansen, maar telkens stond Luciano in de weg. Daardoor bleef de teller steken op 3-0 en bereikte Ajax de kwartfinale van de KNVB Beker.