Ajax vergeet te scoren in Utrecht

23 december 2012, 15.19 uur · Aangepast 7 januari 2013, 17.26 uur

Ajax heeft zondagmiddag met 0-0 gelijk gespeeld in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht.

Het succesvolle kalenderjaar is daarmee toch een beetje in mineur afgesloten. De kampioen was vooral voor rust superieur bij FC Utrecht, maar miste zo veel kansen dat het genoegen moest nemen met een gelijkspel.

Ajax zag de achterstand op PSV en FC Twente groeien tot drie punten. De club begint volgende maand de tweede helft van de competitie met wedstrijden tegen Feyenoord en Vitesse.

Wie Ajax in de eerste helft zag voetballen bij FC Utrecht kreeg het idee dat de club niet gebaat is bij de winterstop. Het elftal van trainer Frank de Boer raakte de laatste weken steeds beter in vorm en vermaakte ook in de Galgenwaard met verzorgd een aantrekkelijk aanvalspel. Ajax deed veel goed, maar mocht het zich wel aanrekenen dat het niet voor rust al ruim afstand nam van de thuisclub.

Siem de Jong, Derk Boerrigter, Lasse Schöne, en Viktor Fischer verschenen stuk voor stuk oog in oog met doelman Robbin Ruiter. De ene kans was nog fraaier dan de andere, maar bij rust was het nog gewoon 0-0. Dat kwam ook omdat Boerrigter nog de lat raakte op een moment dat keeper Ruiter verslagen leek.

FC Utrecht kende aanvankelijk een beetje hetzelfde probleem als FC Groningen afgelopen donderdag tegen Ajax in de beker. De subtopper wilde het kwaliteitsverschil met de aartsrivaal uit de hoofdstad met veel passie en strijd compenseren. Dat valt echter niet mee als je nauwelijks in echte duels komt.

In de tweede helft was het duel beter in evenwicht. Dat had veel te maken met de komst van Edouard Duplan. De Fransman vierde zijn rentree na een langdurige knieblessure en was dreigend op de rechterflank. Hij was na een uur ook dicht bij de openingstreffer. Doelman Kenneth Vermeer kreeg nog maar net zijn linkerhand tegen de bal.

Ajax bleef ook maar kansen krijgen. Al waren dat er een stuk minder dan voor rust. De mogelijkheden waren vooral niet besteed aan Fischer, het Deense talent dat de afgelopen maanden doorbrak bij de kampioen. Jacob Mulenga had Ajax in de slotfase nog zwaarder kunnen straffen voor het missen van al die kansen voor rust. De spits struikelde in kansrijke positie over de bal. Verdediger Dave Bulthuis van FC Utrecht incasseerde in de slotminuut nog een tweede gele kaart, waardoor hij iets eerder dan zijn ploeggenoten het speelveld moest verlaten.