Start van hoofdcontent

Politiek

nl

VVD'ers klieren Lodewijk Asscher op Twitter

28 december 2012, 18.03 uur · Aangepast 30 december 2012, 00.18 uur

Lodewijk Asscher wil dat Albert Heijn mee gaat doen aan het keurmerk van eerlijk geproduceerde champignons in Nederland. VVD'ers in Amsterdam reageren meteen op de oud-wethouder.

Asscher, nu Minister van Sociale Zaken, wil zo snel mogelijk een gesprek met de directeur van Albert Heijn over de weigering van AH om mee te doen met het keurmerk voor eerlijk geproduceerde champignons in Nederland. Volgens Albert Heijn zit de minister ernaast en baseert hij zich niet op de feiten.

Geen komkommertijd maar Champignons @lodewijka ? rijksoverheid.nl/nieuws/2012/12…

— Paul Slettenhaar (@Paulslettenhaar) December 28, 2012

Doet @lodewijka nu ook landbouw? #champignons

— Daniel van der Ree (@danielvanderree) December 28, 2012

'Doet @LodewijkA nu ook landbouw? #champignons', twittert VVD-raadslid Daniel van der Ree vrijdag. 'Geen komkommertijd maar Champignons @LodewijkA?', vraagt Paul Slettenhaar, stadsdeelvoorzitter in Zuid zich af.

Aanleiding is een uitzending van het KRO-televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde dat donderdag liet zien hoe vooral Oost-Europese werknemers worden uitgebuit in de Nederlandse champignonteelt.

Asscher wil een einde maken aan die 'middeleeuwse toestanden' en ondersteunt daarom het keurmerk fair produce. Albert Heijn zou niet meewerken met het keurmerk en Asscher noemt dat 'onbegrijpelijk'.

Maar een woordvoerster van Albert Heijn zegt in een reactie dat het bedrijf wel degelijk alleen afneemt bij telers met het keurmerk, maar besloten heeft om het logo niet op de verpakking te zetten. Het logo is volgens haar overbodig omdat AH-klanten ervan uit mogen gaan dat alles in AH-winkels geproduceerd is volgens de Nederlandse wet- en regelgeving.

Voor Asscher is dat toch onvoldoende. Hij vindt dat als het klopt dat AH alleen eerlijke champignons in de schappen heeft, het bedrijf juist wél het logo moet gaan gebruiken om als marktleider een voorbeeld te stellen en aan consumenten te laten zien dat het belangrijk is om te kiezen voor eerlijk gemaakte champignons. Daarover wil Asscher nog steeds in gesprek met AH.